Tuesday, July 15, 2014

Habibi Kitchen - Arab dessert 'Qatayef' / Хабиби Китчен - арабские блинчики Qatayef/Катаеф

Hello folks!

Some of you know that beside nickname DemyBlack I have another one - Habibi :) My friends call me that way coz I love Turkey and even though this word is not turkish they use it coz it reflects my love to Turkey and eastern cuisine. :)
So today I share an eastern recipe - Qataeyef, arabic pancakes with a sweet filling.


Dough
1 cup of wheat flour + 2 table spoons of a corn flour
1 1/4 glasses of milk
1 teaspoon of a baking powder
1 tablespoon of vanilla sugar

Filling
200 g Philadelphia cheese, or you can use cottage cheese without grains
1 table spoon of sour cream
2 tea spoon of icing sugar
Bilberry or cherry jam

Preparation
Mix well Philadelphia cheese or the cottage cheese with sour cream and icing sugar.  Put aside. 
In a small bowl mix a flour, sugar, a baking powder and vanilla sugar.
Heat a big frying pan with a thick bottom on strong fire.
Pour milk in a bowl. Gradually add a flour mix, all the time stirring a whisk. Dough will be slightly more thick, than a dough for usual pancakes. Without giving to dough second to have a rest, we spread on 1 tablespoon on very hot frying pan oiled by the vegetable oil.
Then we watch over pancakes very care carefully - as soon as all bubbles will burst, dough from smooth and brilliant becomes opaque — the pancake is ready. If you bake them longer than needed it'll be hard to make the shape ypu can see at the photo as the pancakes become fragile. So we lay the qatayef down on a cutting board and while it's still hot we connect the ends for few seconds by fingers - thus we'll have this 'leaf' shape. Bake all pancakes this way.
Then we fill them with cheese or cottage cheese mix and add some berries from a jam on the top. (I used some fresh berries as you can see on the picture)

Всем привет!
Некоторые из Вас знают, что помимо ника Деми Блек, у меня есть еще один - Хабиби. Появление этого ника связано с моей любовью к Турции и восточной кухне. И сегодня я делюсь с Вами рецептом арабских блинчиков Катаеф, которые обычно готовятся в течение месяца Рамадан. По сути - это оладушки со сладкой начинкой из сыра или творога.


И н г р е д и е н т ы:
Катаеф:
1 стакан пшеничной муки + 2 ст. л. кукурузной муки
1 1/4 стакана молока
1 ч. л. разрыхлителя
1 ст. л. ванильного сахара
Начинка:
200 г сыром «Филадельфия», либо вы можете использовать творог без крупинок
1 ст. л. сметаны
2 ч. л. сахарной пудрой
черничное или вишневое варенье

П р и г о т о в л е н и е:
Смешайте сыр «Филадельфия» или протертый через сито творог со сметаной и сахарной пудрой до однородной, кремовой консистенции. Отложите в сторону.
В маленькую миску просеять муку, сахар, разрыхлитель и ванильный сахар.
Нагрейте большую сковороду с толстым дном на сильном огне.
Налейте молоко в миску. Постепенно просеивайте мучную смесь, все время мешая венчиком. Тесто будет чуть гуще, чем на обычные блины. Не давая тесту ни секунды отдохнуть, выкладываем по 1 ст. л. на очень горячую сковороду, смазанную растительным маслом.
Теперь следим за блинчиком очень внимательно. Как только все пузырьки лопнут, тесто из гладкого и блестящего станет матовым — блинчик готов. Ни в коем случае не передержите его, иначе он станет подобно вафле — хрупким и хрустящим, что плохо отразиться на складывании из него лепестка — он просто сломается. Сразу же, не теряя зря времени и не давая ему остыть, выкладываем катаеф на разделочную доску и с одной стороны двумя пальцами соединяем концы на несколько секунд.
Потребуется не более нескольких секунд и форма будет держаться. Выпекаем таким образом все блинчики.
Затем заполняем их сырной или творожной массой, сверху который выкладываем по несколько ягод из варенья.








2 comments:

  1. *Sounds* like an easy recipe to follow and looks very yummy :)

    ReplyDelete
  2. I cooked them yesterday the very first time in my life and it was easy :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...